הרכב הראשון של הילד: כך תקנו רכב בפחות מעשרים אלף ₪

המתבגרים שלכם הגיעו לגיל נהיגה, והגיע הרגע להחליט האם לקנות להם רכב פרטי. בין אם תממנו אותו בעצמכם או תחליטו על תכנית מימון משותפת עם הילד, הכנו לכם מדריך מקוצר לרכישה בטוחה של רכב משומש בפחות מ-20 אלף ₪

מאת: מערכת ילדים פלוס | 17.05.2016

מזל טוב, הילד או הילדה עברו טסט וקיבלו את רישיון הנהיגה המיוחל. כנראה שבשלב הזה כבר דיברתם על אפשרות של קניית רכב יותר מפעם אחת. הם מצדם מחכים לרגע הזה יותר מכל – מבחינתם המפתח לרכב הוא בעצם המפתח לעצמאות, אבל אתם – איך לומר? – לא ששים לרכוש להם רכב, בין הרצון שלכם שיהיו בטוחים לבין מחירי הרכב בשוק היום אין ברירה אלא לקנות רכב משומש, והשוק הזה מאוד מבלבל. רוב מגרשי הרכב כמעט ולא מחזיקים רכבים בתקציב הגיוני, לכן תצטרכו לנהל את רוב החיפוש דרך לוחות יד שנייה או קבוצות פייסבוק שונות. אבל לפני שאתם תולשים שיערות מתסכול, אפשר להתעודד: המצב בשוק המשומשות מאפשר רכישת רכב בטוח, אמין ולעיתים אפילו חסכוני בסכום נמוך מ-20 אלף ₪, אם רק יודעים כיצד לחפש.


מכונית זולה לילד


אז איך מתחילים? 

קניית רכב בימינו לא אמורה להיות דבר מסובך אם ניגשים לעניין מהזווית הנכונה. בשלב הראשון יש להגדיר תקציב גג, אותו בשום אופן לא תעברו. זיכרו שעם רכישת הרכב מגיעות הוצאות שונות, חלקן קטנות כמו העברת בעלות, וחלקן משמעותיות יותר כמו תיקונים דחופים שיש לבצע ברכב או רכישת ביטוח צד ג'.

לאחר שהגדרתם תקציב, כדאי להבין איזה רכב נחוץ. לרוב, כשמדובר על רכב ראשון מקובל לחשוב על רכב קטן, אבל זה לא משהו שרצוי להתקבע עליו. חשוב להבין איזה סוג של נסיעות נדרשות מהרכב ומהן דרישות הנהג. לגבי בטיחות קל מאד להסכים, אך על נפח מנוע, תיבת הילוכים, מותג, צבע או עיצוב, כבר ניתן להתווכח. בכל מקרה, כדאי לבצע את ההחלטה על סוג ואופי הרכב לפי קריטריונים מסודרים שהגדרתם מראש ולא לקפוץ להחלטות על-פי ההיצע הקיים ברגע ובלוח הנתון שבו אתם מחפשים. יש להבין כי לכל פרמטר יש השפעה על מחיר הרכב, סחירותו, צריכת הדלק ועלות אחזקתו השוטפת. כמו כן, בסכום כזה קשה למצוא קילומטראז' נמוך, לכן חשוב להתרכז ברכבים שתוחזקו היטב.


האם הרכב בטיחותי?

בהיבט הבטיחות, רכבים אירופאיים נחשבים בטוחים יותר, אך זה לא כלל מחייב וכדאי לבדוק, לגבי כל דגם בו אתם מעוניינים, את תוצאות מבחני הריסוק הרשמיים שעבר ואיבזורו הבטיחותי (המידע זמין ברשת). רכבים מודרניים מצויידים ב-ABS ולפחות שתי כריות אוויר, אז התייחסו אליהם כאל המינימום הנדרש.
בהיבט המנוע והאבזור, האפשרויות גדולות אפילו יותר: יש בשוק מגוון גדול יחסית של מנועים, תיבות הילוכים ורמות איבזור. גם בנושא זה עדיף לחקור את עיקרי הדברים דרך הרשת. היריעה קצרה מלהכיל מושגים טכניים, אך טוב תעשו אם תבינו את המושגים הבסיסיים כגון סוגי ונפחי מנועים, תיבות הילוכים רובוטיות וכדומה. כדאי שלא לחשוש מהטכנולוגיה ולבחון כל דגם באופן אובייקטיבי ובצורה בה תימנעו עד כמה שאפשר מדעות קדומות. שוק הרכב, קצת כמו הרחוב הישראלי, מורכב ממגוון גדול של סטיגמות ומאופיין בהתנהגות "עדרית" חזקה. מגמה זו גורמת לדגמים מסויימים לשמור על ערכם ולאחרים לאבדו מהר יותר. עקב כך, ישנם פרמטרים שונים שהופכים רכב לזול יותר וחשוב להכירם, בעיקר כי חלקם דווקא קוסמים לנהג החדש. תיבת הילוכים ידנית למשל, זולה יותר לאחזקה, חוסכת בדלק וזולה יותר כחדשה אך פחות מבוקשת כמשומשת מאחיותיה האוטומטיות, מה שמוריד את ערכה. 

מכוניות מסוימות מתוצרת אירופאית, בעיקר צרפתית, סובלות מתדמית של אמינות רעועה ומירידת ערך מהירה יחסית. אלה יכולות להוות בחירה מושכלת בעיקר לחובבי נהיגה, בטיחות וטכנולוגיה. רכבים עם שלוש דלתות או צבע ייחודי יכולים גם הם להיות זולים יותר עקב אותה משוואת ביקוש.

בשורה התחתונה, אם הנהג החדש שלכם מתגמש, ניתן לחפש רכב שאינו סטנדרטי על-פי פרמטרים מקובלים, וזהו הפרמטר החשוב ביותר לחיסכון. באופן זה תוכלו למצוא רכב בטיחותי ואמין במחיר נמוך משמעותית מאחיו הדומים לו. 


מכונית זולה לילד עד 20000 שקל


שלב האיתור והקניה

בשלב זה יהיה עליכם לצמצם את בחירותיכם ולהיות ממוקדים, חדים וזריזים. עיסקאות טובות נחטפות, אך השוק מלא בסחורה פגומה ובסוחרים ממולחים מהם אנו מנסים להימנע. נסו לשמור על כמה כללים חשובים:

א. בשיחה הראשונה עם המוכר אימרו משהו כגון "אני מתקשר/ת בקשר לרכב", מבלי לציין את הרכב הספציפי. מוכר פרטי יבין במה מדובר, בעוד סוחר ינסה להבין על איזה רכב מדובר, ולעיתים ינסו להיפגש איתכם במקום נייטרלי. 
ב. יש לבדוק את הרכב במוסך שאתם סומכים עליו, ובשום אופן לא במוסך שהמוכר לוקח אתכם אליו. 
ג. במעמד הרכישה יש לערוך זיכרון דברים מפורט, לוודא כי הרכב אינו משועבד ולערוך את העברת הבעלות באותו היום. אין לקבל קיצורי דרך בעניין הזה.
ד. הקפידו לשמור את פרטי המוכר, לעת הצורך.

בהצלחה, והכי חשוב, סעו בזהירות.

 

 
תגובות 0 תגובות   הוספת תגובה חדשה הוסף תגובה
שליחה לחבר   הדפסה
בהרשמה אני מאשר/ת קבלת ניוזלטר