מה בין סוכרת סוג 1 וסוכרת סוג 2?
סוכרת היא מחלה מטבולית כרונית, שללא טיפול מתאים, ושמירה על איזון נכון, היא עשויה לגרום לסיבוכים לא פשוטים, ואפילו למוות.
מאת: מערכת ילדים פלוס |
31.05.2020
מחלת הסוכרת נחלקת לשני סוגים עיקריים, סוג 1 שהיה מכונה בעבר גם סוכרת נעורים, וסוג 2 שמכונה גם סוכרת מבוגרים. רבים אינם יודעים להבחין בין השתיים, אבל למעשה מדובר בשתי מחלות שונות, עם מנגנון שונה לגמרי, כאשר התוצאה הסופית זהה.
סוכרת מסוג 1 (סוכרת נעורים) היא מחלה אוטואימונית, הנגרמת על ידי תקיפה של המערכת החיסונית את הלבלב. כתוצאה מכך, הלבלב מתקשה להפריש את הורמון האינסולין, שתפקידו לווסת את רמות הסוכר בדם, ונוצר חוסר איזון.
סוכרת מסוג 2 (סוכרת מבוגרים) היא סוכרת אשר נפוצה בגילאים מאוחרים יותר, כאשר כאן מנגנון המחלה לא מאופיין בחוסר באינסולין, אלא ברמת הרגישות של התאים, והיכולת שלהם לקלוט את הסוכר ממערכת הדם. התוצאה כאמור זהה, וגם במקרה הזה נוצר חוסר איזון ברמות הסוכר בדם.
תחילה, רוב המקרים של סוכרת מסוג 2 התגלו בקרב האוכלוסיה המבוגרת יותר. אולם, בשנים האחרונות הופיעו יותר ויותר מקרים של סוכרת מסוג 2 אצל ילדים ומתבגרים שסובלים מהשמנת יתר וממחלות שונות. מנגד, אובחנו מקרים של סוכרת מסוג 1 גם אצל מבוגרים (סוכרת מסוג לאדה LADA), וכך היטשטשו הגבולות הברורים של המחלות, וכך גם הכינוי שלהן.
מה הן דרכי הטיפול?
סוכרת מוגדרת כמגיפה של המאה ה-21. עכשיו כשאנחנו בקיאים יותר בפרטים יהיה נכון לומר שהכוונה היא כמובן לסוכרת מסוג 2. למעשה, סוכרת מסוג 1 נדירה בהרבה מסוכרת מסוג 2 ומהווה רק כ-5%-10% מכלל הסוכרתיים.
אם כך, מאחר ומדובר במחלות עם מנגנון שונה, מן הראוי שינתן טיפול שונה, לא? לא בדיוק.
סוכרתיים מסוג 2, שמתחילים לפתח תסמינים של המחלה, לרוב יטופלו בכדורים שתפקידם להעלות את הרגישות של התאים לקליטת סוכר או לחילופין ״לדחוף״ את הסוכר ממערכת הדם אל תוך התאים בגוף. במקרה של סוכרת מהסוג הנ״ל, הקפיצה ברמות הסוכר לא תהיה גבוהה מאוד, וניתן יהיה להשיג שליטה טובה באמצעות כדורים ושמירה על תזונה נכונה.
בסוכרת מסוג אחד, לרוב ההתפרצות היא אגרסיבית יותר, ומחמירה עם הזמן, עד לכדי הרס טוטאלי של הלבלב. במקרים אלו, הגוף לא מייצר אנסולין כלל, ויש צורך בצריכה של אינסולין ממקור חיצוני. לכן, מטופלים הלוקים בסוכרת מסוג 1 יהיו תלויים בהזרקת אינסולין למשך כל חייהם.
ומה ברמת היום יום?
בפועל, שתי המחלות מתבטאות בצורה די דומה ברמה היומית, כאשר מטרת העל היא לאזן את רמות הסוכר בדם בצורה הטובה ביותר. סוכרתיים מסוג 1 יזריקו אינסולין על כל ארוחה, וסוכרתיים מסוג 2 ידבקו במשטר התרופות שנקבע על ידי הרופא, אבל הסובלים ממחלת הסוכרת, ולא משנה איזה סוג, יאלצו לשמר אורח חיים בריא וספורטיבי, ולנתר את צריכת הפחמימות והסוכרים.
על מנת לצמצם את הסיכון לסיבוכים המיידיים והמאוחרים, סוכרתיים משני הסוגים צריכים לעקוב ולנתר את רמות הסוכר בדם. המעקב הזה הפך בשנים האחרונות לפשוט ומדויק יותר. אם בעבר הסוכרתיים היו צריכים לדקור את עצמם כמה פעמים ביום, באמצעות מד סוכר, על מנת לקבל נתונים אמינים על רמות הסוכר בדם, כיום ישנם מכשירים לניתור הסוכר באופן רציף, אשר מאפשרים להבין בצורה טובה האם הסוכר בעליה, בירידה או יציב, וזאת ללא דקירות כלל.
0 תגובות
הוסף תגובה