ספרייה דיגיטאלית לילדים לקויי שמיעה
ילדים אוהבים לשמוע סיפורים, אין ספק שזה זמן איכות עבורם. הם שומעים סיפורים בגן, בבית הספר, בפעילויות כאלו ואחרות וכמובן בבית. ילדים עם לקות שמיעה זקוקים להתאמות, שיסייעו גם להם ליהנות מחווית ההקראה של סיפור, במיוחד אם הוריהם לא מספיק מנוסים בשפת הסימנים. פיתוח ישראלי נותן מענה לילדים עם לקות שמיעה ולמשפחותיהם.
מאת: מערכת ילדים פלוס |
21.10.2014
בבואנו לכתוב את הכתבה דימיינו לעצמנו ילד קטן עם לקות שמיעה, שרץ לאביו בהתלהבות ומבקש ממנו לקרוא לו את הספר החדש שקיבל כמתנה.... מה יאמר לו האבא, שאינו מנוסה מספיק בשפת הסימנים? מה ירגיש הילד, שלא מצליח להבין מדוע אינו יכול לשמוע סיפור כמו כל ילד אחר? תסכול בוודאי תהיה המלה שתתאר את התחושות של האב ובנו.
קצת על הלקות
לקות שמיעה היא לקות שנעה על פני רצף, החל מפגיעה חלקית ועד לאובדן מלא של יכולת השמיעה. כשבדקנו את הנושא, גילינו כי אחד מכל 500 ילדים נולד עם אובדן שמיעה קל או מלא. הלקות יכולה להיגרם ממומים מולדים, מחלות, חבלות ועוד גורמים רבים. לקות שמיעה ניתן לאבחן כבר לאחר לידת התינוק, ע"י בדיקה שמתבצעת בבית החולים. חשוב לציין, שיש משמעות מכרעת לגילוי מוקדם של הלקות, שכן היא משפיעה על התפתחות השפה. ככל שנאתר מוקדם יותר את הבעיה, כך נוכל להפחית פערים בהתפתחות השפה של הילד ולסייע לו בשתלבותו במסגרת חינוכית.
פיתוח ישראלי
סוכנות הדיגיטל הישראלית Go UFO, בית הקונספטים אלנבי והיזם אייל רוזנטל, שמכיר את לקויות השמיעה ממשפחתו, חברו יחד ופיתחו את eMotion Stories.
מדובר בעצם בספרייה דיגיטאלית, המאפשרת הקראת סיפורים לילדים לקויי שמיעה,
על-ידי שימוש ב- iPad. בדרך זו הילד נהנה מחווית ההקראה וכן ההורה והילד לומדים לשפר את שפת הסימנים. הספרייה מכילה אגדות וסיפורי ילדים קלאסיים כמו, כיפה אדומה, הברווזון המכוער, סינדרלה ועוד. השימוש בספרייה הוא ללא עלות. כרגע פועלת הספרייה בשפת הסימנים האמריקאית- ASL, אך ישנם מאמצים רבים להנגיש את הספרייה גם לשפת הסימנים בישראל.
ראיינו את המפתח ומנכ"ל Go UFO, אדי גולדנברג, ושאלנו אותו מס' שאלות:
- כמה זמן קיימת הספריה הדיגיטאלית, וכמה זמן עמלתם על הפיתוח שלה?
- הספרייה הדיגיטלית eMotion Stories קיימת כ-4 חודשים. כיום יש בה חמישה ספרי ילדים שאויירו על ידי מאיירים ישראלים. הפרוייקט פותח לגרסת iPad בשפת הסימנים האמריקאית וזמן העבודה שכלל את האיור, העיצוב, התכנות וצילומי הוידיאו של שפת הסימנים לקח כחצי שנה.
- איך אתם דואגים להביא לידיעתן של משפחות עם ילדים בעלי לקויות שמיעה את קיומה של האפליקציה?
- אנחנו בקשר עם עמותות ומוסדות חינוך אמריקאים שתומכים בילדים לקויי שמיעה והוריהם. הארגונים האלה פרסמו את האפליקציה לגננות ומורות שמתמחות בחינוך עם ילדים לקויי שמיעה וקיבלנו חזרה תגובות מאוד אוהדות ומשמחות
- הבנו שכרגע הספרייה פועלת בשפת הסימנים האמריקאית, האם ילדים בישראל יכולים להבין את השפה? מתי לדעתכם תפעל הספרייה גם בשפת הסימנים בישראל?
- לכל מדינה יש את שפת הסימנים שלה, לכן החלטנו לפתח את האפליקציה בהתחלה כטסט להורים וילדים אמריקאים, כיוון ששם נמצאת אוכלוסיית כבדי השמיעה הכי גדולה בעולם המערבי. בחזון שלנו, אנחנו רואים כיצד יזמים מקומיים בכל מדינה (ובראש בראשונה, ישראל) עוזרים לפתח את האפליקציה למדינה שלהם עם השפה המקומית גם בטקסט וגם בשפת הסימנים.
- כמה ספרים קיימים היום בספרייה? מי מחליט אלו ספרים יהיו בספרייה?
- כיום יש בספרייה חמישה ספרים: הברווזון המכוער, זהבה ושלושת הדובים, כיפה אדומה, סינדרלה ושלושת החזירונים והזאב. בחרנו סיפורים קלאסיים שכבר אין עליהם זכויות יוצרים מתוך מגוון גדול שבעתיד נשמח לראות עוד ספרים שיוצאים בתחום.
- זה נכון שילדים מאוד אוהבים את השימוש במוצרים הטכנולוגייה, אך האם לדעתך לא עדיף שההורה ישב עם הילד לזמן איכות וינסה להקריא לו את הסיפור בעזרת שפת הסימנים? או אולי ע"י כך שהילד יקרא את תנועות השפתיים?
- הטכנולוגיה מאפשרת דברים שאי אפשר היה לעשות קודם. זה נכון שתיאורטית הילד יכול לקרוא שפתיים, או שההורה ילמד לתרגם בשפת סימנים, אבל באמצעות האפליקציה, ההורה יכול ללמוד מילים מסויימות שלא הכיר בשפת הסימנים וחשוב מכך, הילד יכול ללמוד את המילים בשפת הסימנים דרך קריאה עצמאית של הסיפור
- האם קיבלתם תגובות מהורים/ילדים על האפליקציה שפיתחתם? ספר לנו על תגובה שריגשה אתכם.
- קיבלנו מספר תגובות מרגשות מהורים ומחנכים. זאת בד"כ תגובה חוזרת, שההורה למד מילים בשפת הסימנים שהוא לא הכיר, ושהחוויה של להקריא סיפור לילד ולראות אותו מבין ונהנה ממנו הייתה מאוד ייחודית.
אנחנו מקווים שבקרוב מאוד תתרחב האפליקציה והספרייה הדיגיטאלית תופעל גם בשפת הסימנים הישראלית. בכל מקרה מדובר בפיתוח מבורך שנועד לתת מענה לאוכלוסיית הילדים לקויי השמיעה.
0 תגובות
הוסף תגובה