יום כיפור ומשמעותו
רבים האנשים שתשאלו אותם מדוע צמים בכיפור, והם יגמגמו ויתקשו להסביר את הסיבה לצום, ומה משמעותו של יום זה. עד כמה באמת משקיעים זמן בבתי הספר ובגנים ללמד על היום המיוחד והשונה הזה?
מאת: מערכת ילדים פלוס |
29.09.2014
רגע לפני שאנו מגיעים ליום כיפור, בואו ננסה להבין קצת יותר עליו, וכך נוכל להעביר את המסר גם לילדינו, שאוהבים את היום הזה כל-כך, בשל ההזדמנות הנהדרת בשבילם לרכוב על אופניים, לשחק ולהסתובב בכבישים הריקים, אך לא באמת מבינים את משמעותו.
עשרת ימי תשובה הקרויים גם "עשרת הימים הנוראים", אשר התחילו בראש השנה מסתיימים ביום כיפור, וביום זה מאמינים שנחרץ ונקבע דיננו.
יום כיפור, שחל ביום העשירי בחודש תשרי (י' בתשרי) וקרוי גם "שבת שבתון", הוא אחד מהימים הקדושים והחשובים ביותר ביהדות. על-פי חז"ל יום כיפור נקבע דווקא במועד זה, משום שביום זה ירד משה עם לוחות הברית מהר סיני, מה שסימל את מחילתו וסליחתו של אלוהים לבני ישראל על חטא עגל הזהב.
ככתוב בתורה "בַּחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי בֶּעָשׂוֹר לַחֹדֶשׁ תְּעַנּוּ אֶת נַפְשֹׁתֵיכֶם...", עלינו להתענות ביום זה ולהתנתק מהחומריות הסובבת אותנו, ועל כך ישנם חמישה איסורים. איסור אכילה ושתייה, איסור רחצה, איסור נעילת נעלי עור, איסור סיכה (טיפוח הגוף) ואיסור תשמיש מיטה (קיום יחסים). כמובן שאסורה גם כל מלאכה כמו בשבת.
מנהגי יום כיפור
- כדי להתכונן כראוי לצום, נהוג לערוך "סעודה מפסקת", שהיא הארוחה המפסיקה את האכילה והשתייה. בארוחה הזו מומלץ לאכול טוב, מאכלים משביעים ומזינים וכן לשתות הרבה מים.
- ביום זה נהוג להתלבש בבגדים לבנים, שהם סמל לטהרה. ככל הנראה מקורו של מנהג זה הוא בבגדיו הלבנים של הכהן הגדול.
- מנהג עתיק הנו מנהג הכפרות, אשר לפיו נהוג לקחת בע"ח כמו תרנגול או דג ו"להעביר" אליו את כל עוונותינו, שהוא יילך למיתה במקומנו, ואז לתרום אותו לעניים. כיום יש רבים הנוהגים לתת צדקה במקום השימוש בבעל-חיים.
- השקט ביום הזה מאפשר לנו להתרכז ולעשות "חשבון נפש" על מעשינו בשנה שחלפה. ביום זה אנו עסוקים בתפילות ובאמירת סליחות על מעשינו. לדברי חז"ל אלוהים סולח לעבירות שנעשו בין אדם לחברו רק אם ביקש האדם סליחה מחברו, ולפיכך יש מנהג לבקש סליחה ומחילה מחברינו לפני יום כיפור.
יום כיפור בעבר הרחוק
בתקופת בית המקדש, היה יום כיפור ליום מיוחד מאוד ושונה מימינו. ביום זה היו עורכים טקס מרשים ומרגש, שאותו ניהל הכהן הגדול. הוא ביצע עבודות יום כיפור, והעם היה מגיע וצופה בו. במהלך הטקס היה מתוודא על חטאיו שלו ועל חטאיו של העם. רק ביום זה הורשה הכהן הגדול להיכנס לקודש הקודשים בבית המקדש, מקום אליו לא הורשה אף אחד להיכנס במשך כל השנה, ושם נדרש היה לבצע בקפידה רבה את ההוראות שניתנו לו. אם היה יוצא בשלום מקודש הקודשים, היה זה סימן שהעם זכה למחילה על חטאיו.
לאחר חורבן בית המקדש, הוחלף הטקס בתפילות. אחת מהתפילות החשובות והמרכזיות ביום כיפור היא "תפילת מוסף" (סדר העבודה), שבה יש תיאור של כל שלבי הטקס.
שתי תפילות חשובות נוספות הן תפילת "כל נדרי", שנועדה להתיר את כל הנדרים מהשנה שחלפה, ו"תפילת נעילה" שמסיימת את יום הכיפורים ובה מבקשים בפעם האחרונה להיחתם בספר החיים ולבטל כל גזירה רעה. המיוחד בתפילה זו, הוא שהיא תפילה נוספת. לעומת החגים האחרים בהם מתפללים ארבע תפילות, ביום כיפור מתווספת תפילה נוספת שהיא תפילת נעילה. בסיומה של תפילה זו נשמעת תקיעה ארוכה של השופר.
לילדים נאחל יום אופניים בטוח! ולכם ההורים (למי שצם), שיהיה צום קל ומועיל!
כתבות נוספות שיכולות לעניין אתכם:
זה הזמן לסלוח (ולבקש סליחה), אך איך עושים זאת נכון
0 תגובות
הוסף תגובה