פעילות גופנית בזמן ההריון

גם אם הבטן, שתופחת בזמן ההריון, נראית לנשים רבות או לאנשים מהצד כדבר מגביל הרי שפעילות גופנית בזמן ההריון היא דבר נהדר, חשוב, ומסייע מאוד עד ללידה ובלידה עצמה.

מאת: מערכת ילדים פלוס | 19.12.2011


נתונים מראים כי נשים שמקפידות על פעילות גופנית במהלך הריונן סובלות פחות מכאבי הגב המוכרים, מעצירויות או מבעיות עיכול אחרות, ומשינויים קיצוניים במצבי הרוח עקב החזות הגופנית שלהן ועקב המשא הכבד שרק גדל.
 

אין מדובר רק במלחמה במראה החיצוני, שלעתים גורם לנשים כמעט לאבד את עצמן לדעת, אלא שההרגשה עצמה, בכל הקשור למסורבלות, לתחושת נפיחות וכבדות, ועוד, הופכת להיות הרבה יותר סבילה אם לא חיובית אפילו, בעזרת פעילות גופנית. פעילות גופנית מסייעת רבות לשמירת הכושר הגופני, לסיבולת לב ריאה, לשמירה על גמישותן של חוליות הגב והצלעות, לשיפור היציבה, וגם מעניקה הרגשת נינוחות המלווה בלחץ מופחת יותר על הקיבה.  
 

בכל הקשור לסטטיסטיקה, הרי שבדיקות מסוימות הראו כי פעילות גופנית נכונה מסייעת למניעת לידה מוקדמת. נתון חשוב מאוד מצביע שאצל נשים "פעילות" פחת ברבע הצורך בניתוח קיסרי, הצורך בזריקת אפידורל פחת ב-35%, נרשמה מצוקה עוברית נמוכה ב-15%, והיו דיווחים שהעובר היה פעיל וערני יותר. חשוב לדעת כי נשים הסובלות מסוכרת יכולות להרוויח רבות מפעילות גופנית מאחר והיא מסייעת באיזון רמות הסוכר בדמן. 

 

פעילות גופנית בזמן ההריון


מה מומלץ

לפני שאתן רצות להתנפל על איזה חדר כושר או מתחילות לקפץ כאילו שאתן הזמרת מדונה, כדאי שתתייעצו עם רופא בכדי לבדוק שהריונכן תקין ובכדי לסמן את הגבולות החשובים לאימונים שאתן מעוניינות לבצע. הדבר חשוב גם בכדי לווסת את עוצמות הפעילות ולהבין כי הזמן המועדף לאימונים השונים הוא בשליש השני של ההריון.
 
כעת נעבור לפעילויות גופניות מומלצות
  • הליכה כמעט ואינה יכולה להזיק לאף אדם.
  • שחיה נחשבת לדבר נהדר מאחר ומשקל הגוף אינו משפיע כשאת במים. חשוב רק לבחור את סגנון השחייה הנוח לך בכדי שלא יעמיס על שקע הגב התחתון.
  • יוגה הוא תחום שבו ניתן למצוא אימון שמתאים לכל מצב של כל אדם.
  • מי שנהגה לרוץ בעבר יכולה להמשיך בצורה הרבה יותר מתונה עד אשר מידת העומס עוברת את רמת ההרגשה האישית הנוחה או הסבילה.
  • מותר לעשות תרגילי בטן, אך כאלו שאינם קשורים בהקשתת הגב התחתון בכדי שלא ייווצר עומס על אזור זה. חשוב לכווץ באופן מודע את השרירים באזור האגן.
  • חזקי את שרירי קרקעית האגן בכדי לסייע לעצמך בשליטה על הסוגרים של מתן השתן ועל צניחת הרחם. אלו תרגילים שמתבצעים ע"י כיווץ האזור כשאת עומדת (התנוחה מזכירה מצב שבו את מאוד רוצה לשירותים אך מתאפקת). כדאי להמשיך בתרגילים אלו גם לאחר ההיריון.
  • יש לבצע מתיחות בגב התחתון תוך כדי שכיבה על מזרן וקירוב רגליים מכופפות אל הבטן. זאת בכדי למנוע משרירי הגב להתקצר ולהילחם באגן שנוטה להתגלגל פנימה. 

מתי להפסיק וממה להיזהר?

גם אצל אדם בריא, פעילות גופנית יכולה להזיק בזמן שעושים אותה במינונים גבוהים מדי או אם עוסקים בה כשאנו לא ממש בקו הבריאות.
 

לכן יש לשים לב למצבים הבאים

כשחום הגוף עולה יש סכנה לפגיעה במערכת העצבים של העובר, לכן יש להיות זהירים בנושא זה.
  • קצב הלב של העובר מושפע ישירות מקצב לבה של האם, ובמקרים של עלייה חדה בקצב הלב את יכולה לסכן את התינוק, לכן עקבי בזהירות ועשי הכול בכדי למתן את קצב האימונים שלך.
  • אצל נשים הנמצאות בכושר גופני טוב יש חלוקה וניצול טוב יותר של החמצן וויסות טוב יותר של זרם הדם. בזמן פעילות גופנית החמצן הולך קודם כל לשרירים ורק אחר כך לאיברים חיוניים ולכן יש לשים לב שאת מספקת מספיק חמצן לעובר. במיוחד בחודשי ההיריון הראשונים מתפתחות רוב מערכות גופו החשובות של העובר ואי אספקת חמצן בצורה איכותית יכולה לגרום אפילו להפלה בתקופה זו.
  • כל הרגשה של ערפול, כאבי ראש, התכווצות ברחם, דימום, הפרשה נוזלית מהנרתיק, כאב במפשעה, או דברים חמורים כמו התעלפויות, בצקות פתאומיות, או חוסר הרגשה של העובר, הם הרבה יותר מנורת אזהרה. הקצב והפיקוח של הפעילות הגופנית הם דברים שיש להקפיד עליהם מאחר וההתדרדרות יכולה להיות מהירה ומפתיעה. 

אל תגזימי והקשיבי לגופך. שתי הרבה ודאגי לתזונה נכונה, ואל תתישי את עצמך.



תגובות 0 תגובות   הוספת תגובה חדשה הוסף תגובה
שליחה לחבר   הדפסה
בהרשמה אני מאשר/ת קבלת ניוזלטר