טיפול באמצעות בעלי חיים

טיפול באמצעות בעלי חיים הוכח כיעיל במיוחד במגוון רחב של מצבים ובעיות. מה חשוב לוודא, לאילו גילאים ניתן הטיפול והיכן מתבצעים הטיפולים, הכל במדריך אחד ! בהצלחה !!!

מאת: מערכת ילדים פלוס | 07.05.2012

טיפול באמצעות בעלי חיים הינה שיטת טיפול המיועדת לשפר את איכות חייו של המטופל, מבחינה נפשית ופיזית. שימוש בבעלי חיים לצורך טיפול הוכח במקרים רבים כיעיל מאד גם כאמצעי המקשר בין המטפל למטופל, ומאפשר הצצה לעולמו הפנימי של המטופל ויצירת אמון, וגם באמצעות תרגול פיזי, דרך הטיפול בבעל החיים והאינטראקציה איתו.


מה חשוב לוודא בעת בחירת מטפל באמצעות בעלי חיים עבור הילד?

טיפול באמצעות בעלי חיים שונה מאינטראקציה רגילה עם בעלי חיים ודורש הכשרה מיוחדת בתחום. כאשר בוחרים מטפל, חשוב לוודא כי המטפל עבר הכשרה מסודרת בתחום טיפול באמצעות בעלי חיים במוסד רציני. במסגרת לימודיו המטפל מקבל כלים, אשר מסייעים לו ומכשירים אותו להתמודד עם טיפולים מסוגים שונים ומצבים שונים. הוא לומד על סוגי הבעיות, איתן ניתן להתמודד באמצעות הטיפול, ועל הדרכים השונות להתמודד איתן. נוסף על אלו, במסגרת ההכשרה לומד המטפל גם על בעלי החיים. טיפול בכלבים, לדוגמה, יבוצע על ידי מי שעבר הכשרה לא רק כמטפל באמצעות בעלי חיים אלא גם הכשרה באילוף כלבים, ואילו מדריכי טיפול באמצעות רכיבה על סוסים עברו גם הכשרה כמדריכי רכיבה טיפולית.
 

טיפול בילדים באמצעות בעלי חיים


לאילו גילאים מתאים טיפול בבעלי חיים?
טיפול באמצעות בעלי חיים מתאים למגוון רחב של מצבים וגילאים. בגילאים צעירים מאד- שנתיים עד ארבע שנים, המפגש עם בעל החיים נעשה בדרך כלל במסגרת הגן או בפינת החי. במפגש של הילדים עם בעלי החיים ניתן לקדם ערכים כסובלנות לזולת. כאשר מדובר על מפגשי טיפול באמצעות בעלי חיים, ניתן להתחיל בהם בסביבות גיל ארבע. בגיל זה הילד בשל להבחין בין יצור חי לדומם, וכן לגלות אמפתיה ורגישות לחיה. כאשר מדובר בילדים צעירים, לעתים הטיפול מתבצע בקבוצות המשלבות לא רק את הילדים אלא גם את ההורים.

טיפולים באמצעות בעלי חיים מתאימים מאד גם לילדים גדולים יותר, לבני נוער, למבוגרים ואף לקשישים.

איך ואיפה מתבצעים הטיפולים באמצעות בעלי חיים?
לרוב, טיפולים באמצעות בעלי חיים מתבצעים בסביבה הטבעית של בעלי החיים: פינת חי או חווה טיפולית. לעתים, הדבר אינו מתאפשר ואז ניתן לבצע את הטיפול בגן או במוסד החינוכי, ואף בביתו של הילד. במקרים אלו יגיעו המטפלים עם חיות, שאותן ניתן לנייד, אל הילדים המטופלים.
 

ישנם סוגי טיפולים שונים אשר מיועדים למטרות שונות. טיפול פאסיבי בבעל חיים כולל צפייה והתבוננות במטפל המטפל בחיה ובבעל החיים עצמו. אפילו פעילות שכזו הוכחה כיעילה ועוזרת להתמודדות עם מצבי בדידות, הפגת חרדות ויצירת קשרי אמון עם בעל החיים והמטפל, ויצירת חוויה מתקנת חיובית. טיפול אקטיבי כולל אינטראקציה עם החיה. במסגרת טיפול אקטיבי הילדים לומדים לטפל בחיות: להוציא את הכלב לטיול ולהשתתף באילופו, לרכב על סוס או לנקות את כלובי האוגרים והארנבונים. טיפול אקטיבי תורם לא רק ליצירת קשר הדוק עם בעל החיים והמטפל, אלא גם עוזר בהיבט המוטורי והפיזי ועוזר לילדים לחזק שרירים, לאמן את החושים השונים ולתרגל קואורדינציה, יציבה ושיווי משקל הנדרשים לצורך הטיפול.
 

טיפולים נערכים בקבוצות או באופן פרטני, בהתאם למטרת הטיפול, הקושי עימו הילד מתמודד והנסיבות השונות. עבודה פרטנית מתאימה במיוחד, לדוגמא, לעבודה עם ילדים אשר חוו טראומה או חוויה קשה, עבודה קבוצתית מתאימה לטיפול בתחומי האינטראקציה החברתית.
 

היבט טיפולי חשוב הינו הטיפול ההשלכתי והפסיכותרפי. ילדים החווים קשיים בתקשורת מילולית יכולים להפתח, להתקשר ולתקשר, ולהביע את עצמם באמצעים הלא מילוליים אשר מהווים את התקשורת העיקרית של בעלי החיים. באמצעות השלכה, יכולים המטפלים ללמוד רבות על עולמם הפנימי של ילדים, אשר מתקשים לשתף את המטפלים בחוויותיהם וברגשותיהם.


אילו חיות משתתפות בטיפול באמצעות בעלי חיים?
מגוון החיות ההמשתתפות בטיפול באמצעות בעלי חיים הוא רב: מכלבים, חתולים, דולפינים וסוסים, דרך ארנבונים, אוגרים, חמוסים וצבים וכלה בתוכים ואפילו דגים. לכל חיה היתרונות שלה.

כאשר בוחרים את סוג הטיפול מתאימים את החיה למטופל. ההתאמה נעשית באמצעות סוג הטיפול הרצוי והבעיה בה רוצים לטפל, וכן ברצון וההתלהבות של הילד מסוג מסוים של חיה. במקרים רבים המטפל מבצע התאמה נוספת של החיה הספציפית למטופל – כלב מסוים המתאים באופיו או במידת אילופו למטופל, שימוש בחיות פצועות או מוגבלות ליצירת הזדהות במקרים מסוימים וכדומה.

 

טיפול באמצעות בעלי חיים הוכח כיעיל במיוחד במגוון רחב של מצבים ובעיות. החיה מעניקה משוב עצמאי, תוך מתן אהבה ללא תנאים וללא שיפוט, ומתקשרת באמצעים לא מילוליים. בצורה שכזו מסייעת החיה לילדים להתמודד עם קשיים ובעיות בחייהם ולהשליך את חוויותיהם, בצורה מתוקנת, בחזרה אל חברת הילדים.

 
תגובות 0 תגובות   הוספת תגובה חדשה הוסף תגובה
שליחה לחבר   הדפסה
בהרשמה אני מאשר/ת קבלת ניוזלטר