כיצד נסביר לילד את ערכו של הכסף?

יש האומרים ש"כסף הוא לא הכל בחיים", אבל החיים מלמדים אותנו אחרת. מסתבר שבעזרת כסף אפשר להשיג דברים רבים ולחיות חיים הרבה יותר טובים. אבל כסף כמו שהורינו אומרים תמיד, אינו גדל על העצים, ולכן חשוב להשתמש בו בצורה מושכלת. סביר להניח שאנו כבר הבנו זאת, אבל איך נעביר את המסר הזה לילדינו?

מאת: מערכת ילדים פלוס | 24.03.2014

הרבה לפני האייפדים, משחקי המחשב, הטלוויזיות עם מאות הערוצים לכל דורש ושאר פלאי הטכנולוגיה שהתפרצו לחיינו ,שיחקנו במשחקי לוח. אחד מהחביבים והמוכרים שבהם הוא משחק המונופול – משחק שבמהלכו היה עליך לצבור את ההון הגדול ביותר, באמצעות קנייה ומכירה של נכסים שונים (נדל"ן, שירותי רכבת, מים וחשמל) . שמועות אומרות שהמשחק נוצר בצורה שנוצר, על מנת לגרום לכמה שיותר חיכוכים ולהסביר את הצרות של תרבות הצריכה והקפיטליזם של ארצות הברית במהלך השפל הגדול (1921-1929) – אבל יותר סביר להניח, שהמשחק נוצר פשוט כמקור הכנסה לחברת האחים פרקר שהפיצו אותו ולצ'רלס ב. דאררו שהגה אותו.

למשחק המונופול היה ערך מוסף עצום בכך, שהוא הצליח בצורת משחק להנחיל ערכי בסיס (או ערכים משלימים, תלוי מאיזה כיוון רואים את זה) לילדים בכל האספקט הפיננסי ותרבות השמיכה הקצרה. כיום, כמו אז, אנחנו בתקופה שבה לכולנו חשוב לחסוך ולהתנהל נכון עם הכסף שברשותנו. זה הזמן להנחיל גם לילדים הצעירים את ערכו של הכסף ואת הדרך הנכונה להתנהלות כלכלית. אם הילדים חושבים שהכסף צומח על העצים, ולא משנה בני כמה הם, חשוב שתשמשו להם דוגמא ובעיקר גם תלמדו אותם מהי הדרך הטובה ביותר לנהל את הכסף, ומה צריך לעשות כדי להימנע מטעויות כלכליות שונות או מבזבוזים מיותרים. כך הם גם ילמדו כיצד להתנהל נכון וגם יעריכו את המאמץ המושקע בהם.



להסביר לילדים את ערך הכסף


על המערכת
אחת ההמלצות הראשונות שיכולות להיות עם ילדים היא להסביר להם מה מקור הכסף – מנין הגיע השימוש במטבעות אחידים לאנושות – דרך ההסבר הזה תוכלו להתקדם למושגים מורכבים יותר כמו
אשראי, צ'קים (או המחאות אם אתם מעדיפים עברית תקינה), חסכונות, בנקים ועוד. המושגים האלה, גם אם לא עכשיו, יהפכו להיות חלק בלתי נפרד מחייהם הבוגרים, וחשיפה מבוקרת והדרגתית לנושא יכולה רק להועיל.


שלוש, ארבע ולעבודה
אחד הדברים, שככל הנראה יועילו לילדים שלכם להבין את ערך הכסף, היא להמשיל את הכסף לעבודה – מטלות בית יכולות לקבל תמחור שקלי בהתאם לרמת הקושי והחשיבות שאתם מקנים להן – אבל רצוי להיזהר עם השיטה הזאת, היות ויכול להיווצר מנגנון כמעט-פבלובי והאחריות האישית של הילד או הילדה כלפי התא המשפחתי והקונספט של עזרה לזולת יכול להיפגע. כדאי לעשות זאת באופן שקול ובמידה הנכונה.


הסברים, ידע וגם קופות חיסכון
במידה ואכן מחליטים לתת לילד דמי כיס, אסור להסתפק בכך. מהרגע שמעבירים לידיו סכום כסף מסוים, זה הזמן גם להתחיל במתן הסברים הקשורים לכך ובחינוך לעצמאות כלכלית ולהתנהלות נכונה יותר. כדאי, במקביל למתן דמי הכיס, לרכוש גם קופת חיסכון, שבה הילד יוכל לשמור על הכסף ולהבין שניתן לחסוך אותו. אפשר לרכוש קופה נוספת המיועדת אך ורק לרכישות קטנות, יומיומיות (כמו מסטיק, גלידה וכדומה), בעוד שהקופה העיקרית מיועדת לחיסכון לטווח הארוך ובעיקר לרכישות גדולות יותר.
אם מדובר בילד צעיר מאד, מומלץ לתת לו את הכסף במטבעות ולא בשטרות. גם מכיוון שקל להכניס אותם אל קופת החיסכון וגם מכיוון שקל יותר להבין אותם בהשוואה לשטרות עם סכומים גבוהים.

התנהלות כלכלית נכונה יכולה להתחיל כבר מגיל צעיר, אולם יש ללמד אותה ולהיעזר באמצעים שונים כדי להעביר את המסר באופן הנכון. לא משנה בני כמה הילדים שלכם, אם הם בני ארבע או שתיים עשרה. סביר שאתם מוצאים את עצמכם לא אחת נאלצים להתמודד מול ילדים עם דרישה לכסף, לרכישות כלשהן ולהוצאות שונות. במקרים אלה חשוב שתבהירו לילדים, וכבר באותו הרגע, את חשיבותו של הכסף, השמירה עליו וגם ההתנהלות איתו. בדרך הזו הילד לומד שכסף הוא לא דבר שדורשים ומקבלים אותו, אלא שיש להרוויח אותו ושאם נבזבז יותר מדי, הכסף ייגמר מהר ולא תהיה אפשרות לרכוש באמצעותו דברים נוספים.

בנוסף, בזכות דמי הכיס אפשר גם ללמוד את ערכם הממשי של המוצרים השונים. למה הכוונה כשמוצר עולה 5 שקלים או 50 שקלים. מה צריך לעשות אם רוצים לקנות מוצר שסכומו גבוה מאד וכיצד שומרים על הכסף.


לסיכום
ניסינו בקצרה כאן לפרט שיטות שעבדו עבורנו, אבל כמו שאומרים, "לכל עשב ועשב יש לו שירה מיוחדת משלו" וחשוב להתאים את צורת העברת המסר לילד שלכם, כך הנושא יופנם והילד לא יפתח התנגדות.

אנחנו מאמינים שילד שמבין כבר בגיל צעיר, מהו ערכו האמיתי של הכסף, יגדל להיות מבוגר אחראי יותר, היודע כיצד להתנהל עם הכסף שברשותו. היו קשובים לילד שלכם והתאימו את אופן הלמידה לגילו. למדו אותו את ערכו של הכסף, אך במקביל גם שמשו לו דוגמא אישית והתנהלו אתם בעצמכם כפי שהייתם מצפים ממנו.




תגובות 0 תגובות   הוספת תגובה חדשה הוסף תגובה
שליחה לחבר   הדפסה
בהרשמה אני מאשר/ת קבלת ניוזלטר