תעסוקה לנוער בחופש הגדול
בני נוער מצפים לחופשת הקיץ בכיליון עיניים, אבל לאחר שבוע של חופשה הם מצהירים שהחיים שלהם נורא משעממים. לכן מומלץ להורים ולבני הנוער לתכנן מראש ולמצוא תעסוקה בשכר או בהתנדבות במשך תקופת הקיץ.
חלק מהנערים מבקשים לעבוד בתקופת החופש הגדול תמורת שכר, כדי להרוויח קצת כסף ואולי להיות פחות תלויים בכספי ההורים, וחלקם מחפשים תעסוקה כלשהי ואפילו בהתנדבות – כמו עבודה התנדבותית במסגרת דיור מוגן או בית אבות – שבאמצעותה הם יוכלו לסייע לצוות העובדים ולהביא לחיי הדיירים משב רוח רענן וצעיר.
גם משרד התעשייה המסחר והתעסוקה מתכונן לקראת חופשת הקיץ ומגביר הן את האכיפה של הוראות עבודת בני נוער, והן את פעולות ההסברה. זאת, במטרה להעלות את מודעות המעסיקים, בני הנוער וההורים לזכויות עובדים צעירים אלה.
חוקי העסקת בני נוער
להלן מידע חשוב להורים ולנערים, שיסייע לשמור על זכויות בני הנוער שמבקשים לעבוד הקיץ:
- המעסיק יכול להעסיק את הנער או הנערה בתנאי שהם מציגים בפניו פנקס עבודה שקיבלו בלשכת שירות התעסוקה. כדי לקבל את הפנקס צריך להצטייד באישורו של רופא המשפחה, בתעודת זהות ובשתי תמונות פספורט. הוצאת הפנקס אינה כרוכה בתשלום. הפנקס נשאר במקום העבודה בו עובד הנער.
- לפי החוק אסור להעסיק ילדים מתחת לגיל 14. מותר להעסיק בני 14 שטרם מלאו להם 15, רק בעבודות שלא יזיקו להתפתחות ולבריאות שלהם. לגבי העסקה בתחומי בידור, הופעה ופרסומת – בתחומים אלה יש כללים נפרדים.
- שעות העבודה המותרות – המעסיק יכול להעסיק בני נוער למשך 8 שעות (לכל היותר), לא יותר מארבעים שעות בשבוע. נערים בני 16 ומעלה אפשר להעסיק גם עד תשע שעות ביום, אך לא יותר מארבעים שעות שבועיות. פירוש הדבר הוא שאסור להעסיק בני נוער שעות נוספות, גם לא ביום שבת. לידיעתכם, אין אפשרות לקבל היתר להעסיק בני נוער ביום המנוחה השבועי.
- הפסקות במשך יום העבודה – כל נער ונערה זכאים להפסקה של 45 דקות לאחר שסיימו שש שעות עבודה. עם זאת, ההפסקה היא לא על חשבון שעות העבודה, לכן מומלץ לסכם זאת עם המעסיק מראש, כדי שהדברים יהיו ברורים ולא ייגרמו מחלוקות ומתחים.
- בסופו של כל יום עבודה חייב המעביד לרשום את מספר שעות העבודה. במקביל, המליצו לילדיכם לערוך בעצמם רישום של הימים והשעות שעבדו בכל יום.
- טבלת גיל ושכר מינימום לשעה, לבני נוער עובדים. תוכלו למצוא טבלה זו באתר של משרד התעשייה המסחר והתעסוקה (התמ"ת). המעסיק חייב לשלם את שכר המינימום, גם אם הבן שלכם מסכים לשכר נמוך מזה. בני הנוער זכאים גם להחזר הוצאות הנסיעה מביתם לעבודה וחזרה. בנוסף, הנער והנערה זכאים לקבל תשלום גם על מה שנחשב כתקופה של ניסיון או התלמדות. כלומר, על המעסיק לשלם את שכרם עבור כל שעה שבה עבדו מאותו רגע שבו התחילו לעבוד.
חיפוש תעסוקה בשכר
לפי נתוני לשכת התעסוקה, הלשכה מצליחה למצוא עבודה רק עבור כ-50% מבני הנוער שפונים אליה. לכן, כדאי לנסות ערוצי חיפוש נוספים כגון:
- מקומות עבודה של ההורים או של חבריהם שיכולים לספק עבודה זמנית המתאימה להעסקת בני הנוער בחופשת הקיץ.
- ירידי תעסוקה שמקיימות רשויות מקומיות יכולות לספק עבודה לצעירים. בעיתונות המקומית ובאתר של שירות התעסוקה ניתן למצוא מידע על ירידים אלה.
- מודעות דרושים במקומונים ואתרי אינטרנט שמפרסמים מודעות דרושים – הן מקור לא אכזב לאפשרויות תעסוקה לבני הנוער בחופשת הקיץ.
- מקומות עבודה שמחפשים עובדים זמניים בתקופה שבה העובדים הקבועים יוצאים לחופשת הקיץ כמו חנויות שונות, בתי קפה ומסעדות, רשתות מזון מהיר ועוד.
חיפוש עבודה בהתנדבות
יש בכוחה של עבודה התנדבותית במשך הקיץ לסייע להתפתחותו של הנער כבוגר אכפתי ואחראי, ובעתיד יוכל גם לציין את פעולת ההתנדבות בקורות החיים שלו, כשיחפש עבודה ששכר בצידה.
בני נוער שבוחרים לעסוק בחופשת הקיץ בפעולות התנדבותיות יכולים למצוא באינטרנט תעסוקה התנדבותית שמתאימה להם. הם גם יכולים לבחור להתנדב לעבודה בלשכת הרווחה המקומית, בבית חולים, במסגרת בית דיור מוגן וכל בית אבות סיעודי שנמצא סמוך למקום מגוריהם, במוסדות לחינוך מיוחד, בבתי תמחוי ועוד.
לסיכום
בני נוער שעובדים בחופש מרוויחים לא רק כסף, אלא גם שיעורים חשובים לחיים על אחריות אישית ועצמאות. מעבר לזה, המסגרת שהעבודה נותנת לבני הנוער במהלך החופש הגדול מונעת מהם להשתעמם ומאפשרת להם ליהנות ולהעריך כראוי את שעות הפנאי, וכן למצות עד תום את הפעילויות המהנות ואת המפגשים עם החברים.