מחסור בברזל בזמן ההריון
ברזל הינו מינרל הנמצא בגוף האדם ולוקח חלק פעיל בתפקודם התקין של מערכות רבות בגוף, לדוגמא: פעילות תקינה של המוח, מערכת העצבים ומערכות הדם והלב. אצל נשים בתקופת ההיריון עולה חשיבותו של הברזל שכן במהלך תקופה זו צורך הגוף עד פי 3 יותר ממינרל זה מאשר בתקופה רגילה.
חוסר ברזל בהריון יכול לפגוע בבריאות האם ואפילו במקרים מסוימים להביא לבעיה בהתפתחות העובר, על מנת להשלים צרכים אלו נשים רבות משתמשות בתוספי ברזל ייעודיים.
כיצד נדע מה היא רמת הברזל בגוף
על מנת לבדוק את רמות הברזל ניתן להשתמש במספר שיטות, האחת הינה רפואית והיא בדיקה פשוטה שנעשית על ידי רופא מוסמך אשר בודק את כמות הברזל בדם. האפשרות השנייה היא על ידי תשומת לב לגוף, עד כמה שזה נשמע טריוויאלי, גוף האדם מספק לנו את כל המידע לו אנו זקוקים וכאשר משהו חסר לו או שמשהו לא תקין, הוא כבר ימצא דרך לספר לנו. במצב בו רמות הברזל בדם הן נמוכות נרגיש לרוב תשישות כרונית וחולשה כמו גם הרגשת בחילה לא נעימה. בתור טיפול ראשוני במצב תתבקש האישה לבחון מחדש את התפריט היומי ולבנות אותו בצורה מאוזנת ובריאה יותר על מנת לספק לגוף את צרכיו. באם שינוי התפריט ימצא לא מספק רופאי נשים רבים ימליצו על תוספי ברזל על מנת להשלים את החוסרים.
סימנים למחסור בברזל – המחסור במינרל יכול להביא עימו מספר לא קטן של הרגשות לא נעימות בגוף, בשלבים הראשונים מדובר על תשישות כללית והרגשת חולשה גופנית המלווה בחיוורון, כאשר בשלבים מתקדמים יותר במקרה שלא טופל בזמן מחסור בברזל יכול להפוך לתופעות כמו קוצר נשימה, אי יכולת להירדם בלילה, סחרחורות חוזרות וטשטוש בראייה.
מה הוא בעצם תוסף ברזל ואיך צורכים אותו
במהלך בדיקה שבוצעה אצל מספר רב של רופאי נשים ממדינות שונות נמצא, שכמעט כל הרופאים המליצו לנשים בתקופת ההיריון לצרוך תוספי ברזל במינונים שונים. בסיום הבדיקה נשאלו מספר רופאים שונים על פשר הממצאים. ההסבר היה שתוספי ברזל מהווים אפשרות מצוינת ונוחה לנשים, שכן ישנן מעט מאוד תופעות לוואי והשיפור בהרגשת האישה ההריונית הינו גדול מאוד. אחת מפעולותיו העיקריות של הברזל בגוף האדם הינה עזרה בהפקת כדוריות הדם האדומות, תהליך זה מואץ מאוד בזמן ההיריון מה שהופך את התוסף לחשוב מאוד.
השוואה בין צורות הצריכה השונות – ישנן שתי דרכים עיקריות לצרוך תוספי ברזל: ברזל בטבליות ותוסף ברזל נוזלי. ההבדל המשמעותי שביניהם הוא אחוז הספיגה של החומר בגוף. בדיקות שונות מצאו שצריכת ברזל נוזלי משפר בעשרות אחוזים את הספיגה וכתוצאה מכך גם מצמצם מאוד את תופעות הלוואי אשר במרביתן נגרמות מחומר שלא הצליח להיספג בגוף.
איך נוכל לשפר את הספיגה ויעילות התוסף
ישנם צעדים שונים ודי פשוטים אשר על ידם נוכל לשפר מאוד את אחוז ספיגת התוסף בגוף:
- מומלץ לשמור על טווח זמן של עד ארבעים וחמש דקות בין צריכת משקאות כמו תה או יין לבין צריכת תוסף הברזל, משקאות אלו ידועים בתור מעקבי ספיגה.
- הדבר נכון גם לגבי צריכת סידן, מה שאומר שחלב כמו גם מוצרים המבוססים על חלב בין אם גבינות או יוגורטים, יכולים להפריע לספיגה וכדאי לצמצם את השימוש בהם.
- חומר שדווקא הוכח כעוזר לספיגה הינו ויטמין סי, על מנת לשפר את ספיגת התוסף בגוף מומלץ לקחת אותו בשילוב עם משקה בעל תכולה רבה של הוויטמין לדוגמא מיץ תפוזים.
מתכון לדוגמא – על מנת להפוך את החוויה לנעימה ופשוטה יותר, מומלץ להיעזר בכל מיני מתכונים אשר ימתיקו את הטעם ובו זמנית גם יעזרו בשימוש התוסף. להכנת מנה בגודל של כוס השתמשו במרכיבים: חצי קופסת תותים טריים ויפים, קיווי אחד בגודל בינוני, בערך 2-3 עלי מנטה תלוי בטעם האישי, 7 קוביות קרח ושקית של תוסף ברזל נוזלי. הכניסו ביחד את כל המרכיבים לתוך מערבל המזון ושתו.
שמירה על רמות מאוזנות של ברזל בדם במהלך ההיריון הינה משימה חשובה, מדובר על מינרל המשפיע ישירות על מצב הרוח של האם וככל שהגוף מרגיש טוב יותר כך גם את.
כתבות נוספות:
תוספי תזונה בהריון
שבועות הריון
אהבתם? זה הזמן לתת לנו לייק