נוסעים לחופשה זוגית ומשאירים הילדים בבית

גם לכם מגיע להתאוורר קצת, לנקות את הראש ולהיטען באנרגיה מהשגרה השוחקת של הטיפול בילדים. אולם בטרם תצאו יש לוודא שאתם יוצאים בזמן הנכון מבחינת הילדים וכמובן – שדאגתם למילוי כל צורכיהם בזמן היעדרותכם. כך, תימנעו מרגשות אשם ותעבירו את המסר הבטוח והנכון לילדיכם.

מאת: מערכת ילדים פלוס | 28.12.2012

זוכרים שפעם מזמן, לפני שבאו הילדים, הייתם זוג מאוהב? אם אתם רוצים להיפרד מרשימת המטלות האינסופית ולצאת לחופשה זוגית שקטה בלי הילדים – אתם יכולים לעשות זאת. ייתכן שתצטרכו להתמודד עם לו"ז מדוקדק עבור המטפלת והסבתא ועם רגשות האשם על כך שהשארתם את הילדים בבית.

הקשר הזוגי משתנה לאחר לידת הילדים – יש פחות זמן ואנרגיה לרומנטיקה. הזמן שפעם היה מוקדש לבילוי זוגי, מוקדש כעת להחלפת חיתולים או לעזרה בשיעורי-בית. זהו שינוי טבעי ויש לקחת אותו בחשבון לפני שמחליטים להביא ילד לעולם. כהורים, הדאגה למילוי הצרכים הרגשיים והפיזיים של הילדים צריכה להיות בראש סדר העדיפויות שלנו. יחד עם זאת, יש מקום גם מדי פעם לקחת פסק זמן מחיי השגרה ולהשקיע בקשר הזוגי. חופשה זוגית, אפילו של כמה ימים, יכולה להיות דרך טובה לבלות זמן איכות יחד, לקבל טעימה מהרומנטיקה של פעם ולהיטען באנרגיה להמשך הדרך. זוגיות טובה היא גם בסיס להורות משותפת טובה, המבוססת על שיתוף פעולה ותמיכה הדדית. עם זאת, הורים רבים שנוסעים לחופשה בלי הילדים חשים רגשות אשם על שהשאירו את הילדים בבית. האם רגשות האשם הם חלק מהמחיר של ההחלטה לנסוע, או שאפשר גם אחרת?




רגשות אשם? לא, תודה!
כאשר אתם נוסעים עם רגשות אשם, יהיה לכם קשה ליהנות מהחופשה. הורים רבים מנסים לפצות על רגשות האשם באמצעות קניית מתנות לילדים, אך זאת לא הדרך הנכונה להתמודדות.

רגשות אשם הם מנגנון באמצעותו אנו מנסים להשקיט את המצפון שלנו: “עשיתי מעשה איום ונטשתי את הילדים בבית, אבל אני לא באמת אדם חסר לב כמו שזה נראה, מכיוון שאני מרגיש אשם ומתייסר בכל רגע". בבסיס עומדת המחשבה "לנסוע לחופשה בלי הילדים היא מעשה אנוכי, אני בחרתי בטובתי על חשבון טובתם של הילדים". רגשות האשם שלכם לא באמת יעזרו לילדים שנשארו בבית, להפך – אם ירגישו שיש לכם רגשות אשם (וילדים מרגישים דברים כאלה!) הם עלולים לקבל את המסר שבאמת עשיתם להם משהו רע. על מנת להימנע מרגשות האשם, חשוב לבחון לעומק את השאלה "האם הנסיעה לחופשה זוגית היא בניגוד לטובת הילדים?". התשובה אינה אחידה, אלא תשתנה בהתאם למצב המשפחתי הספציפי. יכול להיות שתגיעו למסקנה שמבחינת הילדים כעת זה לא הזמן הנכון לנסוע. מצד שני, אם תגיעו ל"כן" שלוקח בחשבון את הילדים ואת הצרכים שלהם, תוכלו לזכות בחופשה ללא רגשות אשם.


כיצד לתכנן נסיעה נכונה שתאפשר לכם חופשה בראש שקט?
לפניכם מספר דברים שחשוב לקחת בחשבון, על מנת שתוכלו לקבל את ההחלטה הנכונה בנוגע לטיסות לחו"ל או אפילו חופשה בארץ:
  • גיל הילדים ומשך החופשה – מתחת לגיל שנתיים קשה לילדים לתפוס את מושג הזמן ולהבין ש"אימא ואבא חוזרים בעוד כמה ימים". על מנת שלא לעורר בילד חרדת נטישה, מומלץ לא לתכנן חופשה זוגית בשנתיים הראשונות. שיקול נוסף בהחלטה האם לנסוע הוא ההנקה – אם האימא עדיין מניקה ומרגישה שעדיין מוקדם מדי להתחיל תהליך של גמילה, מומלץ לדחות את החופשה למועד מאוחר יותר. גיל הילדים ישפיע גם על משך החופשה: אפשר להשאיר ילד בן שנתיים-שלוש אצל סבא וסבתא לכמה ימים, ילד בן ארבע-חמש אפשר להשאיר לשבוע ואף יותר. כמובן שהגיל רק נותן אומדן כללי, ובנוסף לכך ההחלטה תתבסס על התחושות הפנימיות שלכם בנוגע למוכנות הרגשית של הילד שלכם להתמודד עם פרידה.
  • המצב הרגשי של הילד ותזמון החופשה – מומלץ לא לצאת לחופשה זוגית בתקופה שהילד מתמודד עם סיטואציה המצריכה ממנו לגייס כוחות נפשיים מיוחדים, למשל לאחר מעבר דירה, הסתגלות לגן חדש, מחלה, קשיים חברתיים בבית-הספר או קשיים בלימודים ועוד. יתכן גם שאין מצב מוגדר מסוג זה, אך אתם חשים אינטואיטיבית שכרגע הילד זקוק לכם וזה לא הזמן הנכון לנסוע. מצד שני יתכן ותחושו שכרגע הילד דווקא יכול "להרוויח" מפרדה של כמה ימים – הוא ילמד להיות עצמאי יותר והפרדה תתמוך בהתבגרות שלו.
  • להשאיר את הילדים בידיים טובות – לפני שמחליטים לנסוע חשוב לוודא שתוכלו להשאיר את הילדים עם דמויות שאתם סומכים עליהם ויש להם קשר טוב קודם עם הילדים. זה יכול להיות סבא וסבתא, דודה או אדם קרוב אחר. מומלץ לבחור אדם שמהווה דמות משמעותית עבור הילדים, שכבר נשאר עימם לבד בעבר ובהצלחה, ושאתם נותנים בו אמון מלא. במידת הצורך, ניתן לגייס עזרה מגורמים נוספים ואף לבנות מערך תמיכה מסודר כאשר ידוע בכל יום מי יגיע להיות עם הילדים. מומלץ להשאיר את הילדים בסביבה הביתית המוכרת להם ולשמור על שגרת החיים אליה הם רגילים (זמני ארוחות, זמני שינה ועוד). במידה ויש צורך שהילד יעבור לבית אחר, מומלץ להיעזר ב"חפצי מעבר" – הדובי שהוא רגיל לישון איתו, השמיכה שלו ועוד.
  • להכין את הילדים לקראת החופשה – חשוב להסביר מראש לילדים לאן אתם נוסעים ולכמה זמן, מדוע החופשה הזאת חשובה לכם, מי יהיה איתם בזמן שאתם לא בבית ועוד. תוכלו גם להסביר מה הם ירוויחו מהחופשה הזאת – על כך שהם ילמדו להיות עצמאיים יותר, שהם יקבלו חזרה הורים יותר שמחים ועם כוחות חדשים, שהם יזכו לבלות זמן עם סבא וסבתא, שאחרי שמתגעגעים כייף להיפגש מחדש ועוד. הקשיבו גם לילדים ועודדו אותם לבטא את התחושות והצרכים שלהם.


מעבר למילים, ילדים רגישים גם למה שאתם משדרים – האם יש לכם חששות ורגשות אשם או שאתם יוצאים לחופשה עם תחושת אמון ושמחה. הכוונה היא לא לנסות להסתיר מהילדים את מה שאתם מרגישים, אלא באמת להגיע למקום בו אתם שלמים עם ההחלטה לנסוע ומרגישים שהצרכים של כל בני המשפחה יקבלו מענה הולם.



כתבות נוספות
כיצד לתכנן טיול מוצלח בחו"ל עם הילדים
פחד אצל ילדים
מ-זוג למשפחה
איך לגרום לילד לשתף אותנו
יוצאים לחופשה עם הילדים


זה הזמן לתת לנו לייק




תגובות 0 תגובות   הוספת תגובה חדשה הוסף תגובה
שליחה לחבר   הדפסה
בהרשמה אני מאשר/ת קבלת ניוזלטר