טיפול בגינה כמענה לבעיות קשב וריכוז

מורים והורים לילדים עם בעיות קשב וריכוז (ADHD) מוצאים את עצמם תרים כל העת אחר פתרונות אשר יסייעו לילד להתארגן טוב יותר, בבית ובבית הספר, לשלוט טוב יותר בתנועות ולמתן את תגובותיו. פתרונות אשר יסיעו לו להיות שקט וקשוב יותר ובעיקר: פנוי ללמידה. בשנים האחרונות הולכת ומתבהרת העוצמה הטמונה באפשרות לרתום את הטבע בכלל ואת העבודה בגינה בפרט על מנת לתרגל ולסגל יכולות אלה ולהביא לשיפור תפקודי בכל מדדים.

מאת: מערכת ילדים פלוס | 15.07.2013


הפרעת קשב וריכוז (או כפי שהיא מכונה בספרות ADHD ) נובעת מהתפתחות לקויה של מערכת העצבים המרכזית ובאה לביטוי בקשת רחבה של תסמינים: קושי להתרכז, קושי להקשיב, פעילות יתר (היפראקטיביות), תגובתיות יתר (אימפולסיביות) ועוד. לא כל מי שסובל מהפרעת קשב וריכוז מאופיין בשלל מופעי התנהגות אלה וגם: לא כל מי שסובל מתסמינים אלה הוא בהכרח ADHD. יש לגשת לאבחון מקצועי על מנת לאבחן בוודאות את קיומה של ההפרעה.


בכל מקרה, מדובר בתופעה שכיחה למדי המופיעה בקרב 5-10 אחוז מהאוכלוסייה ועל פי רוב מאובחנת כבר בילדות. ילד שאובחן כ- ADHD  יאלץ להתמודד עם התסמינים המקשים עליו לאורך כל חייו הבוגרים ולהפריע לו בכל תחומי החיים: מלמידה עבור לעבודה וליחסים בין אישיים.

 

קשב וריכוז


טיפול בהפרעות קשה

העלייה המתמדת במספר המאובחנים הביאה עימה גם עליה ניכרת בדרכי הטיפול בהם במטרה לסייע להם לקיים חיים "נורמאליים" ככל האפשר ולמתן במידת האפשר את מופעי ההתנהגות המגבירים את סבלם. נראה כי לא קיים פתרון אחד ויחיד להתמודדות עם ילד ADHD  בכתה ובבית ומה שכן יעיל הוא שילוב כוחותיהם של המלווים הבוגרים שלו: הורים, מורים ומטפלים.


תרומתה של הגינה ככלי טיפולי

בשנים האחרונות הולכת וחודרת שיטת טיפול חדשה-ישנה (שהידע אודות יכולות הריפוי שלה עתיקים לפחות כמו הקיום האנושי) הרותמת את נוכחות הטבע והטיפול בגינה לטובת שיפור תפקודי של ילדים שאובחנו כ-ADHD  . לצד טיפול באומנות או בכל שיטה אחרת מקיימים יותר ויותר בתי ספר גינות, שבהן מתרחשת פעילות טיפולית באמצעות אנשי טיפול והוראה אשר עברו קורס גינון טיפולי, שהכשירם לעבודת הטיפול בגינה.


כיצד עוזרת הגינה לשיפור תפקודי? עבודה בגינה מחייבת תכנון מוקדם, שמירה על גבולות, הקשבה, עבודה לפי כללים ברורים והתחשבות באחרים (בילדים נוספים שעובדים בגינה או בצמחים עצמם ובבעלי החיים המבקרים בגינה). באמצעות התיווך של הגנן הטיפולי חווה הילד מעקב אחר התהליך הפלאי הכרוך ביצירת יש מאין תוך שהוא חווה קבלה, תמיכה ואהבה (הן מהמטפל והן מהמתרחש בגינה)


הבנה של החוקים והמסגרת - העבודה בגינה מעודדת גם שיפור בהפרעות התנהגותיות. לעבודה בגינה ישנם חוקים ומסגרת פעילות ברורה אף כי היא מציעה אלטרנטיבה למסגרת המוכרת בכיתה. הגינה כמוה כ"מים חוץ טריטוריאלים" בבית הספר. במסגרת הגינה ניתן ללמוד דרכים חדשות לנהל יחסים עם הזולת או להתארגן עם ציוד. העבודה מחייבת חיבור ליכולות רדומות כמו קשר עם בעלי חיים, מוטוריקה עדינה וגסה (שתילה, עקירה וכו), יכולת טכנית או קוגנטיבית שעל פי רוב לא יבואו לביטוי במסגרת הרגילה.


פיתוח מיומנויות חברתיות – העבודה במסגרת הגינה הטיפולית מאפשרת פיתוח מיומנויות חברתיות הכרוכות בשיתוף פעולה והשתתפות בקבלת החלטות דמוקרטיות. כמו כן מתפתחת עקב העבודה בגינה גם אחריות לסביבה, לחיות ולבני האדם. התהליך כולו מביא עימו העצמה מכיוון שהילד לוקח אחריות על משהו שזקוק לו (הצמחים) לטיפוחו ולהזנתו וברמה החברתית מביא לביטוי כישורים ויכולות החבויים בו אשר אינן באות לידי ביטוי במסגרת הרגילה.


יכולת למידה
– העבודה בגינה מפתחת ומעודדת את השימוש במיומנויות החושיות (מגע, ראיה, הקשה, ריח וטעם) ובכך תורמת גם ללמידה והבנה של תהליכים ורצף המחייבים, סבלנות, התמדה וטיפוח. לצד אלה נחשף הילד למושגי יסוד על העולם, עונות השנה, בעלי חיים, מזג אויר ועוד. הגינה גם מעודדת שימוש בדמיון ויצירתיות בתהליך תכנון הגינה והתמודדות עם האתגרים שהטיפול בה מחייב.


לסיכום

היציאה אל הטבע כרקע לעבודה של הגינון הטיפולי, המפגש עם בעלי החיים המבקרים בגינה וכמובן – עם הצמחים אותם בוחר הילד לגדל בגינה מאפשרים לילדים חוויה חדשה במפגשם עם העולם. לא עוד דחייה וחריגות אלא קבלה, שיתוף והשתתפות. חיזוק ושיפור הדימוי העצמי הם נדבך נוסף לשיפור בממדים רגשיים נוספים שיובילו לשיפור התנהגותי ולימודי כאחד.


כתבות נוספות:
על חשיבות השינה להתפתחות הילדים
פעילות ביתית מטפחת בשיטת אלבאום
אבחון מוקדם של הפרעת קשב וריכוז

זה הזמן לתת לנו לייק



תגובות 0 תגובות   הוספת תגובה חדשה הוסף תגובה
שליחה לחבר   הדפסה
בהרשמה אני מאשר/ת קבלת ניוזלטר