פעילות ביתית מטפחת בשיטת אלבאום

שיטת אלבאום היא שיטת טיפול בקשיי למידה ובקשיי תפקוד יום-יומיים, באמצעות חיזוק הגוף והרגש. העקרונות הטיפוליים של השיטה מתאימים לכולם – ילדים ומבוגרים כאחד, ויכולים לשמש כפעילות ביתית מטפחת.

מאת: מערכת ילדים פלוס | 21.12.2012

נובמבר הסתיים ואנחנו נכנסים לתקופת החורף שבה גם אם אין גשם בארצנו הקטנה – בהחלט יש קור!

על פי שיטת אלבאום, כל חוויה היא הזדמנות ללמידה ולצמיחה אישית, לגוף ולנפש, להורה ולילד. ישנם יתרונות התפתחותיים משמעותיים לטיול חורפי בין השלוליות שברחוב, עם מגפיים ומעיל, קפיצות קטנות בשלולית וניתור מעליה. מבחינה מוטורית זוהי חגיגה התפתחותית ומבחינה רגשית – אין גבול להנאתם של הילדים (ובואו נודה - גם של המבוגרים). אבל, אם הטמפרטורות כבר ירדו מדי, או שהגשם אינו פוסק, אז גם פעילות ביתית היא הזדמנות מצוינת ללמידה ולהנאה משותפת של הורים וילדים.

לפניכם מספר פעילויות הורים-ילדים, שאולי אתם עושים באופן שגרתי – אך הפעם עם תוספת זווית הראייה של שיטת אלבאום.




אין צורך להכין דבר – משחקי גוף
  • מריצה – הילד נשען על הרצפה עם כפות הידיים בלבד ואתם מרימים את רגליו ועושים "מריצה" ברחבי הבית. הילד מתקדם עם כפות הידיים ואתם מתקדמים אתו בקצב שהוא מכתיב. זהו אחד התרגילים התורמים ביותר לחיזוק רצועת הכתפיים, החיונית לכתיבה ולציור.
  • הצלבה – עמדו לצד הילד וגעו עם יד שמאל שלכם בכף רגל ימין שלכם. בקשו מהילד שיעשה כמוכם. עכשיו החליפו את הצדדים וגעו עם יד ימין בכף רגל שמאל, וכנ"ל גם הילד. האם תצליחו להחליף כיוון ברצף בלי להתבלבל? זהו תרגיל המחזק את מערכת ההצלבה שהיא קריטית לפעילויות יום-יומיות רבות, ביניהן קריאה והבנת הנקרא, שרטוט צורות, נהיגה ועוד.
  • טפיחה – עיצמו את העיניים ובקשו מילדכם לגעת בכם בטפיחה קלה בלי לגלות לכם היכן. אמרו בקול רם את המקום בו נגעו (לדוגמה: ברך, אצבע). החליפו תפקידים עם הילד. ניתן לשנות את עוצמות הטפיחה מקלה ביותר ועד חזקה. הפעילות הזאת מחזקת ערנות של החושים, ויסות תחושתי ותפיסה מרחבית. כל אלו הכרחיים לדימוי עצמי חיובי, קשב וריכוז והבנה מרחבית. משחק נוסף שכולנו מכירים מהילדות הוא שמפשילים את שרוול החולצה ומגישים את היד קדימה עם עיניים עצומות, בזמן שהאדם השני מתקדם לעבר המרפק עד שאומרים לו "עצור!" ומנסים לנחש אם כבר הגיע למרפק.


מוכנים לקצת בלאגן...
אין ברירה, בשלב מסוים החורף מאלץ אותנו לבלגן קצת את הבית. אבל אם כבר בלאגן אז שיהיה גם תורם. בכל הפעילויות המופיעות כאן אנחנו זוכים גם בערך החינוכי של סידור הבית לאחר משחק משותף, הרחבת הגבולות הקבועים בבית וכמובן – הכרה בכך שגם המבוגרים משתטים לפעמים.
  • מסלול מכשולים – קחו כיסאות, כריות, חישוקים וטבעות למשחק, חיילי באולינג, כלי פלסטיק וכל העולה על דמיונכם, וצרו לכם מסלול מכשולים אמיתי. אפשר להוסיף כרטיסי משימות וצ'ופרים למסיימים. זחילה, קפיצה, זיגזוג ועוד – כל אלה הם מהנים לקטנים ולגדולים, ומעבר לחוויה הנפלאה יש כאן תרומה משמעותית לחיזוק הגוף. זוהי גם פעילות ספורטיבית המפעילה קצת את הגוף וגם חיזוק דימוי הגוף, הבחנה בין ימין ושמאל, הצלבה ועוד. זכרו – הקשר בין חיזוק הגוף לבין חיזוק הביטחון העצמי הוא קשר חד-חד ערכי וכל פעילות כזאת, קצרה כארוכה, היא משמעותית מאוד לילדים.
  • בישול מלאכותי – רבות מדובר על ההנאה של בישול הורים וילדים, על החוויה הרגשית שהוא מספק, על התוצר מעורר הגאווה ועל נפלאות המוטוריקה בזכות לישת הבצק או קריעת החסה. כאן המקום להמליץ גם על פעילות שבסופה אין תוצר אכיל – והיא הבישול המלאכותי. אין כאן קריאה לביזבוז חומרי גלם, אלא על שימוש אחר ולא שגרתי בחומרים שיש בבית, באופן המזמן חוויה שונה לילדים. קחו קצת קמח ומים – ומיד יש לכם מרקם מעניין. הוסיפו מעט תרכיז פטל בשביל הצבע, קצת אורז בשביל המגע המחוספס, תבלין ריחני – והנה לכם קערה מעניינת. הילדים יכולים ללוש או לערבב, להריח ולהתבונן וכמובן – לא לטעום. תנו להם להציע לכם מה להוסיף (באישורכם כמובן). בצורה זו, תחזקו את הוויסות התחושתי שלהם, החיוני כל כך לכל תפקודי היום-יום בלמידה ובהתנהגות החברתית. הקפידו על גבולות הבישול וניקיון מלא משותף עם סיום הפעילות.



יצירה רבת-ברירה
שולחן יצירה הוא חלק כמעט מכל חדר ילדים או חדר משחקים. זה הזמן לרענן את חומרי היצירה שלכם. החורף הוא העונה המוצלחת ביותר של חנויות המוכרות מוצרי יצירה, בזכות החגים השזורים בו (חנוכה, יום המשפחה, ט"ו בשבט, פורים...) ובזכות הימים הגשומים שמשאירים אותנו בבית. ההמלצה היא על גיוון חומרי היצירה כמו בטיפים שלפניכם:
  • אם אתם קונים בצק, נסו לגוון את הצבעים ואת המרקמים. קנו בצק רך וקשה, גבשושי וחלק. ישנם צבעים זוהרים ובוהקים, מאט ומנוצנץ. הרחבת החשיפה במרקם ובצבע חשובה מאוד אצל ילדים ומטפחת קבלה של מרקמים וצבעים גם באוכל...
  • שמרו מגזינים ועיתונים, ברושורים מהדואר וכיוצא בזה. גזרו והדביקו על דפים שאינכם צריכים (חשבונות, דברי דואר ועוד). גם כאן המגוון חשוב – השתמשו בעיתונים בשחור-לבן, צבעוניים, חלקים או במאט. פעולת הגזירה תורמת לחיזוק המוטוריקה העדינה ולתיאום עין-יד. ישנם מספריים בטוחים לילדים – הקפידו להשתמש בהם.
  • לא חייבים לגזור – כשאתם מכינים יצירה מנייר עיתון, התלישה עם האצבעות היא לא פחות תורמת מאשר הגזירה. התלישה מצריכה שימוש בכוח משתנה באצבעות הידיים והיא מחזקת לא רק מוטורית אלא גם רגשית. איך? פעולת התלישה מפרקת עצבים ומתח... אפשר גם "לקווצ'ץ'" את הנייר עם קצות האצבעות!


ישנן עוד פעילויות רבות שניתן לעשות בבית בימי החורף (ולא רק). העקרונות המנחים בשיטת אלבאום הם תמיד לעשות פעילות כייפית המעניקה הזדמנות לצמיחה וללמידה.
הפעילויות המוצעות כאן הינן חלק קטן מהתרגולים הביתיים המומלצים (חלקם גם נעשים בקליניקת הטיפול) – אך תרומתם לתהליך משמעותית ביותר.
לבירור פרטים נוספים ניתן לקרוא באתר העמותה לקידום ופיתוח שיטת אלבאום.





כתבות נוספות
משחקי ילדים ככלי התפתחותי
טיפול באמצעות בעלי חיים
חוג יוגה לילדים
חוגים לקטנטנים
אבחון מוקדם של הפרעת קשב וריכוז



זה הזמן לתת לנו לייק





תגובות 0 תגובות   הוספת תגובה חדשה הוסף תגובה
שליחה לחבר   הדפסה
בהרשמה אני מאשר/ת קבלת ניוזלטר