ניתוח קיסרי

ניתוח קיסרי הוא ניתוח נפוץ שבמהלכו מוצא התינוק מבטן היולדת באמצעות חתך בבטן התחתונה. מדוע יש בו צורך? מה הן הסיבות שמביאות לביצוע הניתוח? מהם הסיכונים? הכל במאמר שלפניכם.

מאת: מערכת ילדים פלוס | 25.12.2012

בלידה רגילה (הנקראת גם לידה נרתיקית) יוצא התינוק אל העולם דרך תעלת הלידה והנרתיק של היולדת. מספר דקות לאחר מכן יוצאת השליה, גם כן באותה הדרך, ובכך מסתיימת הלידה.

בניתוח קיסרי, התינוק והשליה יוצאים דרך חתך בבטן וברחם של היולדת. "חיתוך" בלטינית היא "קסיוס" – ומכאן מקור המונח "קיסרי".

על פי הדו"ח השנתי שהכינה החברה לרפואת האם והעובר, מתחת לעשרים אחוזים מהלידות בישראל בשנת 2011 בוצעו בניתוחים קיסריים. אחוז זה הוא נמוך בהשוואה למדינות מערביות אחרות (בארה"ב למשל 30% מהלידות הן קיסריות).




ישנה הבחנה בין שני סוגים של ניתוחים: לידה קיסרית מתוכננת מראש הנקראת ניתוח קיסרי אלקטיבי, ולידה קיסרית בחירום.
ניתוח קיסרי בחירום הוא מצב שבו יולדת מגיעה לבית היולדות וצוות הרופאים מחליט להעביר אותה במהרה לחדר הניתוח, בשל שיקולים רפואיים הנוגעים לבריאות היולדת או העובר. במצבים כאלה אין שום התלבטות בנוגע לאופן הלידה.

המצבים שבהם מוחלט על ניתוח קיסרי בחירום
במצבים המתוארים כאן, אין כל התלבטות לגבי נחיצות הניתוח הקיסרי משום שמדובר במצבים רפואיים המסכנים את היולדת או את עוברה.

  • היפרדות שליה – מצב זה מלווה בסממנים חיצוניים כגון כאבי בטן עזים (שאינם צירי לידה) ודימום. במקרה כזה יש להוציא את העובר תוך זמן קצר ביותר וניתוח קיסרי הוא האפשרות היחידה.
  • חוסר התקדמות – כאשר הלידה לא מתקדמת במשך זמן רב, נוצרת סכנה הן לעובר והן ליולדת. לעניין ההתקדמות יש הגדרות ספציפיות. אם אין התקדמות בלידה, מודדים את עוצמת הצירים. אם רואים שיש צירים בעוצמה "מספקת" במשך זמן ממושך, אך הלידה לא מתקדמת – מחליטים על ניתוח.  מעבר לכך, ההחלטה היא של הצוות הרפואי במקום.
  • מצוקה עוברית – בדיקת אולטרה סאונד שגרתית או ניטור בחדר הלידה מגלים פעמים רבות האטות בדופק העובר. לעתים מגמה זו מפסיקה ואז אפשר להמשיך לעבר לידה רגילה (תוך ניטור רציף כמובן). אך במצבים שההאטות בדופק ממשיכות, יש להפנות את היולדת לניתוח קיסרי דחוף.
  • צניחת חבל הטבור במהלך הלידה – כאשר יש האטה בדופק, הרופא מבצע בדיקה ידנית וממשש את חבל הטבור, שמקדים את הראש.
  • הקדמה טבעית של לידה קיסרית – יולדת שנקבע לה מועד לניתוח קיסרי מתוכנן מראש בשל סיבות רפואיות, אך הלידה הקדימה את המועד המתוכנן בגלל צירים, ירידת מים או כל סיבה אחרת.


המצבים שבהם נקבע מועד לניתוח מראש

עובר במצג עכוז – בארץ לא מיילדים עובר במצג זה בשל עלייה באחוז הסיכון בלידה.
שליית פתח – מלאה או חלקית. השליה חוסמת את היציאה והמצב מסוכן ביותר לעובר.
הריון מרובה עוברים – כאשר העובר המוביל אינו במצג ראש.
רקע מיילדותי – אם היולדת עברה כבר שתי לידות קיסריות קודמות.
הערכת משקל גבוהה של העובר (מעל 4.5 ק"ג אצל אישה רגילה ומעל 4 ק"ג אצל אישה עם סכרת הריונית).
הרפס פעיל בנרתיק – מסכן מאוד את העובר ולכן יש לנתח.
קרע דרגה 4 בלידה קודמת.
ניתוח קיסרי קודם עם חתך אורכי ברחם (חתך קלאסי ברחם).


ניתוח קיסרי ללא סיבה רפואית
על פי הדו"ח שפורסם על ידי החברה לרפואת האם והעובר, מתחת ל-2% מהניתוחים ב-2011 בוצעו בהתאם לבקשת היולדת וללא כל סיבה רפואית. אחוז הנשים שילדו בקיסרי מתוך בחירה (וללא נימוק רפואי) היה בעבר גבוה יותר.

כיום, יותר ויותר נשים מבינות שלידה נרתיקית היא הבטוחה ביותר. רופאי הנשים בקהילה עושים עבודה הסברתית משמעותית כדי לצמצם את אחוז הנשים המבקשות ללדת בקיסרי ללא סיבה רפואית. גם הדולות ומדריכות ההכנה ללידה משפיעות לטובה על נתון זה ומעודדות את היולדות ללדת בדרך הטבע (אולי עם קצת עזרה אפידוראלית במידת הצורך...).

חשוב לזכור, שלידה קיסרית היא אמנם בטוחה בימינו, אך עדיין לידה "רגילה" – נרתיקית – היא הבטוחה ביותר. זאת משום שניתוח מוסיף סיכונים ליולדת, שאין אותם בלידה רגילה. כמו כן מכניסים לחישוב את ההריונות הבאים ואת הניתוחים שבעקבותיהם, ומבינים שדרגת הסיכון לאם ולעובר עולה יחסית. לכן ההעדפה הרפואית היא קודם כל לידה נרתיקית.


מהם הסיכונים בניתוח קיסרי?
ראשית חשוב לציין שתשעים אחוזים מהניתוחים הקיסריים מסתיימים בהצלחה, כשתינוק בריא מונח על אישה בריאה, ללא נזק גופני שנגרם בעקבות הניתוח לאף אחד מהם.

כמעט שאין סכנת חיים בניתוח קיסרי. אחוזי התמותה הינם אפסיים – ובכל זאת לידה נרתיקית היא הבטוחה יותר כאשר אין אילוצים רפואיים.
  • איבוד דם במהלך הניתוח אינו מסכן את היולדת. במקרה של דימום חריג, המנתח מקבל החלטה במקום כיצד לעצור את הדימום. על כן חשוב לוודא שהניתוח מבוצע על ידי רופא מנוסה.
  • סיכון לפגיעה באיברים פנימיים. אם קורה מצב כזה, הוא מטופל מיידית במקום.
  • הניתוח מתבצע בהרדמה אזורית בלבד שאינה מסכנת את היולדת.
  • ככל שיש יותר ניתוחים קיסריים, כך הסיכוי להידבקויות בחלל הבטן גבוה יותר ועקב כך, הסיכונים עולים, גם לאיבוד דם, גם לפגיעה באיברים פנימיים וגם לזיהומים ו/או איבוד הרחם.


הסיבות לניתוח קיסרי שונות ממקרה למקרה ומגוונות, אך חשוב ביותר לזכור כי במצבים שבהם הרפואה ממליצה על ניתוח קיסרי – זוהי האפשרות הבטוחה יותר ליולדת ולעובר.

מאת: ד"ר בני שכטר, גינקולוג בכיר, מנתח בבית חולים מאיר בכפר סבא וניתוחים פרטיים בבית החולים לניאדו בנתניה.




כתבות נוספות
תוספי תזונה בהריון
שבועות הריון
פעילות גופנית במהלך ההריון


זה הזמן לתת לנו לייק





תגובות 0 תגובות   הוספת תגובה חדשה הוסף תגובה
שליחה לחבר   הדפסה
בהרשמה אני מאשר/ת קבלת ניוזלטר